رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری(دکتری):
نظام اقتصادی ـ اجتماعی حاکم بر دنیا با شهر پیوند خورده و جوامع امروزی، موضوعها و مسائل آن ها به نحو بارزی شهری شدهاند. در این راستا، برخی اندیشمندان بر نقش حیاتی شهرها در تعیین سرنوشت انسان تأکید کردهاند. به علاوه شهریشدن و شهرها به عنوان فرایند و شکل اساسی ایجاد چشماندازهای انسانی، مورد توجه ویژه جغرافیدانان قرار گرفتهاند. از اینرو اندیشهورزی و نظریه پردازی در ابعاد حیاتی شهرها، موضوعات فزاینده و گوناگون شهری از اهمیت زیادی برخوردار شده است. در چارچوب رشته جغرافیا و برنامهریزی شهری به عنوان یکی از رشتههای اصلی در حوزه تحقیقات و برنامه ریزی شهری، هدف بنیادی بسط و توسعه فلسفه اندیشی، اندیشه ورزی و نظریهپردازی در خصوص شهر و فضاهای شهری با استفاده از ظرفیتهای علوم جغرافیایی است.
برنامه درسی دوره دکتری
برنامه درسی دوره دکتری(جدید)
جغرافیا و برنامه ریزی شهری- گرایش آمایش شهری(کارشناسی ارشد):
آمایش سرزمین، سیاستگزاری فضایی، مدیریت عقلانی فضا و برنامهریزی تنظیم رابطه و برقراری تعادل بین سه عنصر انسان، فضا و فعالیت در مقیاسهای محلی تا فراملی است. آمایش شهری نیز بخشی از آمایش سرزمین است که در محدودهی جغرافیائی شهر عمل میکند. در گرایش تخصصی آمایش شهری، با بررسی و تحلیل چیدمان جمعیت و انواع فعالیتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، هنری و ... در گستره جغرافیایی شهر در ارتباط با خصلتها، ظرفیتها و توانهای محیط طبیعی و انسانی و فرصتها و تهدیدهای مربوط، تلاش میکند تا وضع موجود شهر را ساماندهی کند، آنچه در حال رخ دادن است را تنظیم و هدایت کرده و با پیشاندیشی و آینده نگری، موجبات تحقق توسعه فضایی پایدار شهر را فراهم آورد.
جغرافیا و برنامه ریزی شهری- گرایش برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی شهری(کارشناسی ارشد):
مسکن در زمره نیازها و حقوق اساسی شهروندان محسوب میشود که عوامل گوناگونی آن را به گرانترین کالا در سبد هزینه خانوارها و یکی از مسائل اصلی شهرهای امروزی تبدیل کرده است. ابعاد جغرافیایی پیچیده و چندوجهی زمین و مسکن شهری این موضوع را در کانون توجه علوم جغرافیایی به ویژه جغرافیای شهری قرار داده است. به علاوه، محلههای شهری نیز در گذر زمان، دچار فرسودگی و زوال شده و کارکردهای شهری و کیفیت محیط و سکونت را با مسائل اساس روبرو میکنند. بنابراین بازآفرینی بافتهای شهری در راستای بهبود کارایی و ارتقای کیفیت محیط و سکونت محلههای شهری، اهمیت و ضروزت زیادی یافته است. از اینرو، جغرافیا و برنامهریزی شهری، گرایش تخصصی برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری دو موضوع حیاتی پیشگفته را در کانون توجه خود قرار داده و تلاش میکند از طریق کاربست نظریهها، روشها، مدلهای تحلیل فضایی و جغرافیایی، نقش مهم و حیاتی خود را در فرایند برنامهریزی مسکن و بازآفرینی پایدار شهرها ایفا کند.
جغرافیا و برنامه ریزی شهری- گرایش محیط زیست شهری(کارشناسی ارشد):
شهرها به مثابه موتور توسعه و کانون اصلی مسائل و چالشهای زیستمحیطی و توسعه پایدار جوامع امروزی، وابستگی شدید به منابع طبیعی و اکولوژیکی داشته و در مقابل مخاطرات طبیعی، اکولوژیکی و زیست محیطی نیز به شدت آسیبپذیرند. به علاوه اثرات نامطلوبی نیز بر محیط زیست حتی فراتر از مرزهای خودشان دارند. گرایش محیط زیست شهری نوپا و پویاست که دامنه گسترده و گوناگونی از موضوعات و مسائل زیست محیطی را مورد مطالعه و تحقیق قرار میدهد. از آنجایی که موضوعها و مسائل اکولوژیکی و زیستمحیطی، پیوند درهمتنیدهای با عناصر و خصلتهای جغرافیایی دارند، "فارغالتحصیلان جغرافیا و برنامهریزی شهری ـ گرایش محیط زیست شهری" با اتکای به بنیادهای نظری ـ کاربردی علوم جغرافیایی و کاربست آنها، فعالانه در تحقیقات، برنامهریزیها و مدیریت امور مربوط به محیط زیست شهری مشارکت میکنند.
برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد
|